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Grüner Veltliner Ried Johannesbergen 2018

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Auf den warmen Lössböden der Riede Johannesbergen gedeihen unsere besten Grünen Veltliner: vollmundig, komplex, langlebig

Herkunft: Ried Johannesbergen, Herrnbaumgarten
Boden: Löss. Begrünt mit verschiedenen blühenden Kräutern und Kleearten, dadurch Förderung der ökologischen Vielfalt und des Bodenlebens (Regenwürmer…)
Ernte: Lese in mehreren Durchgängen Mitte & Ende September, Handlese mit strenger Selektion, botrytisfrei
Vinifizierung  & Ausbau: gerebelt, 6 Stunden Maischestand-zeit mit moderater Mostoxidation, leicht gekühlte Gärung im Edelstahltank (19-21°C); 4 Monate Lagerung auf der Vollhefe; bis zur Abfüllung ohne Abstich
Analyse: Alk.: 13 Vol %; Restzucker: 2,0 g/l; Säure: 5,0 g/l
Beschreibung: Bouquet aus zarten Honigblüten, reifem gelbem Apfel einem Hauch Mandarinenzesten in der Nase. Am Gaumen saftig, feine Säurestruktur, cremig und lang.
Speiseempfehlung: klassische Wiener Küche (Tafelspitz, Schnitzel, Schweinsbraten, Backhenderl), Fisch mit kräftigen Saucen, helles Fleisch (Kalb, Kaninchen)
Trinktemperatur: 10° – 12 °C
Optimale Trinkreife: 1 – 4 Jahre nach der Ernte

Auszeichnungen: Jg. 2018: Mundus Vini: Gold; Falstaff: 91 Punkte; Jg. 2017: Mundus Vini: Gold; A la Carte: 91,5 Punkte; Wine Enthusiast: 90 Punkte, Falstaff: 90 Punkte; Jg. 2016: Gault Millau 2 Trauben, A la Carte: 91 Punkte; Jg. 2015: A la Carte: 91 Punkte, Decanter 89 Punkte, Mundus Vini: Gold.

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Our best Grüner Veltliner wine grows on the warm loess soils of the Johannesbergen vineyard. Fullbodied, complex, long lasting

Origin: single vineyard Johannesbergen, Herrnbaumgarten
Soil: Loess, planted with various blooming herbs and clover types to promote biodiversity and soil organisms
Harvest: Hand picking with several rounds in late october
Grape processing & vinification: destemmed, 6 hours macerations with moderate must oxidation, temperature controlled Fermentation in stainless steel vats, left on lees until march, not filtered before bottling
Analysis: Alc.: 13% ABV, residual sugar: 2.0g/l, acidity: 5.0g/l
Description: Lovely notes of ripe, yellow apples and honeysuckle with a fine zesty aspect on the nose. Juicy and well balanced on the palate, creamy with a long finish.
Food pairing: Traditional Viennese cooking (boiled fillet of beef, Schnitzel), white meat (veal, rabbit), fish with spicy sauces.
Drinking temperature: 10-12°C
Best age to open: 1 -  4 years after vintage

Awards: Vintage 2018: Mundus Vini: Gold; Falstaff: 91 Points; Vintage 2017: Mundus Vini: Gold; A la Carte: 91.5 Points; Wine Enthusiast: 90 Points; Falstaff: 90 Points; VT 2016: Gault Millau 2 grapes. A la Carte 91 Points; VT 2015: A la Carte: 91 Points, Decanter 89 Points, Mundus Vini: Gold.  ....

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