Pinot & Co Herrnbaumgarten 2022

Ein Wein zum Essen, Trinken, Freude haben!

Herkunft: Herrnbaumgarten, Niederösterreich

Sorten: 65% Pinot Blanc; 20% Chardonnay; 15% Grüner Veltliner

Boden: Pinot Blanc: karger, kalkreicher Schlier

Chardonnay: Muschelkalk-Sedimente

Grüner Veltliner: Löss

Ernte: Handlese, Mitte & Ende September

Vinifizierung & Ausbau: Gerebelt, 2-5 h Maischestandzeit, Gärung bei 18 - 20°C, Ausbau im Edelstahltank.

Analyse: Alk.: 12,5 Vol %; Restzucker: 5,4 g/l; Säure: 5,3 g/l

Beschreibung: Zarte Noten von Zitrus und gelbem Apfel, einer Nuance Manga in der Nase. Gelber Apfel und Mango am Gaumen, balanciert, saftig und bekömmlich. „Vielschichtig burgundische Erscheinung...“ (Vinaria)

Speiseempfehlung: Vielseitiger Speisebegleiter, passt zu fast allen Fleischgerichten; idealer Spargelwein.

Verschluss: Drehverschluss

Trinktemperatur: 10°C

Optimale Trinkreife: 1 bis 2 Jahre nach der Ernte

Auszeichnungen: Jg. 2020: Gault Millau: 15,5 Punkte;  WeinPur Guide 21: 3 Gläser; Vinaria Weinguide: 3 Sterne.

datenblatt jg 2022 I datenblatt jg 2021 I Datenblatt JG 2020 I Datenblatt JG 2019 I Datenblatt JG 2018
Flaschenfoto I Etikett Download

Pinot & Co Herrnbaumgarten 2022

A wine for food, for drinking, for enjoying life!

Origin: Single vineyards called Johannesbergen and Krainholz in Herrnbaumgarten

Varieties: 65% Pinot Blanc; 20% Chardonnay; 15% Grüner Veltliner

Soil: Pinot Blanc: Meagre schlier rich in lime.

Chardonnay: Shell limestone sediments.

Grüner Veltliner: Loess.

Harvest: Hand picking, mid to end-September.

Grape processing & vinification: De-stemmed, 2-5 hours on the mash, pressed, fermentation (18-20°C) in inox tanks.

Analysis: Alc.: 12.5 % ABV; residual sugar: 5.4 g/l; acidity: 5.3 g/l

Description: Fine scent of citrus and yellow apple, with a hint of mango on the nose. Velvety on the palate, fruits of mango and apple; juicy and well balanced.

Food pairing: Goes with a lot of food, matches almost any meat dish; ideal match with asparagus.

Closure: Screw cap

Drinking temperature: 10°C

Best age to open: 1 to 2 years after harvest

Awards: Vtg. 2020: Gault Millau: 15.5 Points; WeinPur Guide 21: 3 glasses out of 5; Vinaria Weinguide: 3 Stars.

Datasheet VT 2022 I Datasheet VT 2021 I Datasheet VT 2020 I Datasheet VT 2019 I Datasheet VT 2018
Image Download I Label Download